fitnessspullen hardloopbaan in de zon
Fitness Vakantie – Goed voor Lichaam en Geest
8 oktober 2021
el lago verde groene meer van lanzarote
Groene Meer Lanzarote: El Lago Verde
22 oktober 2021
Alles tonen

CO2 Compensatie: Hoe Werkt het Precies?

bomen in een bos

CO2 compensatie, je hebt die term vast wel eens voorbij zien komen. Steeds meer bedrijven bieden een optie om CO2 te compenseren wanneer je een bestelling bij ze plaatst of bijvoorbeeld een vakantie boekt. Maar wat houdt CO2 compensatie precies in en hoe nuttig is het daadwerkelijk? Wij leggen het uit.

CO2 Simpel Uitgelegd

CO2, of koolstofdioxide, is een gas dat veelal voorkomt in de atmosfeer van onze planeet. De aanwezigheid van dit gas is heel natuurlijk. CO2 is bijvoorbeeld nodig zodat planten en bomen kunnen overleven. Zij nemen dit gas op en zetten het om in glucose en O2, oftewel zuurstof. Dit proces wordt ook wel fotosynthese genoemd. Naast bomen en planten wordt er in oceanen ook veel koolstofdioxide opgeslagen, bijvoorbeeld in zeewier en plankton.

Maar CO2 is ook een broeikasgas. Dit gas absorbeert warmte. En hoewel we CO2 nodig hebben om onze aarde leefbaar en warm te houden, is een teveel aan dit gas ook niet goed. Kort gezegd: hoe meer koolstofdioxide er in onze lucht zit, hoe warmer de aarde wordt. CO2 speelt een erg grote rol in de opwarming van de aarde. Momenteel is de concentratie van koolstofdioxide in onze atmosfeer zo’n 50 procent hoger dan aan het begin van de Industriële Revolutie. Een flinke toename dus.

CO2 Compensatie Betekenis

Veel van de dingen die wij als mens doen, stoten CO2 uit. Koolstofdioxide wordt uitgestoten wanneer een materiaal brandt. Denk aan het verbranden van hout in je openhaard, het gebruiken van een gaskachel, gasfornuis of barbecue. Maar ook door het kopen van kleding, eten, drinken en andere spullen draag je bij aan een hogere uitstoot van CO2. Daarnaast zorgt reizen ook voor CO2 uitstoot. Vliegreizen en autorijden staan er vooral bekend om, maar zelfs als je met het openbaar vervoer gaat, stoot je nog steeds wat koolstofdioxide uit.

Feit blijft dat je CO2 uitstoot wanneer je leeft. Dit is niet te voorkomen. Maar als je je bewust bent van de CO2 die je uitstoot, kun je wel je CO2 uitstoot compenseren. CO2 compenseren houdt in dat je investeert in verschillende milieuprojecten die als doel hebben om je ecologische voetafdruk te compenseren. Je blijft dus zelf CO2 uitstoten, maar je zorgt ervoor dat er ergens anders, bijvoorbeeld door het planten van bomen, koolstofdioxide wordt verminderd. Als alternatief kun je er ook voor zorgen dat je je eigen uitstoot vermindert.

bos met naaldbomen

Compensatie CO2, Hoe Doe je Dat?

Wat is de beste CO2 compensatie? Dat is een lastige vraag. Zo is voorkomen eigenlijk altijd beter dan genezen. Echter is het nooit mogelijk om je CO2 uitstoot naar 0 te brengen. Het beginpunt is altijd om eerst te achterhalen hoeveel CO2 je moet of wil compenseren. Sommige mensen kiezen ervoor al hun CO2 uitstoot te compenseren, waar andere mensen alleen de uitstoot van een bepaalde activiteit compenseren, zoals een autorit. Wil je CO2 compensatie kopen en/of berekenen hoeveel een bepaalde activiteit uitstoot? Kijk dan eens naar een of meerdere sites hieronder: 

  • Trees for All. Hier kun je je uitstoot berekenen en meteen compenseren. Trees for All plant vervolgens bomen om je uitstoot te compenseren.
  • Hivos. Deze site steunt een biogas programma in Kenia.
  • GreenSeat. Deze organisatie investeert in duurzame energie in ontwikkelingslanden.
  • Staatsbosbeheer. Ook hier kun je bomen planten. Het leuke aan deze optie is dat de bomen lokaal geplant worden en je zelfs kunt kiezen in welke provincie ze geplant worden.

In de volgende alinea’s gaan we nog wat dieper in op de verschillende manieren van CO2 compenseren.

CO2 Bomen Planten

Een van de meest populaire manieren van CO2 compensatie is bomen planten. Zoals eerder uitgelegd, zorgen bomen en planten ervoor dat er CO2 uit de lucht gehaald wordt en zetten ze dit om in glucose en zuurstof. Wat wel belangrijk is om te weten, is dat de opslag van CO2 bij het planten van bomen tijdelijk is. Wanneer de boom gekapt wordt of sterft, zal de CO2 weer de lucht in gaan. Toch is dit een stuk beter dan je CO2 helemaal niet compenseren. 

Kies je voor bomen planten als CO2 compensatie? Je kunt hiervoor een van de bovenstaande sites gebruiken, maar natuurlijk ook zelf op zoek gaan naar een partij die het voor je regelt. 

kleine boom om te planten voor CO2 compensatie

Investeren in Milieuvriendelijke Energie

Een andere manier van CO2 compensatie is door te investeren in bijvoorbeeld duurzame(re) energie (in je eigen woning of door te investeren in duurzame energieprojecten in andere landen). Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van gas door elektriciteit of aanleggen van zonnepanelen. Hierdoor zorg je ervoor dat je minder CO2 uitstoot, waardoor je ook minder hoeft te compenseren. 

Indien mogelijk is het dus altijd een goed idee om voor een milieuvriendelijk alternatief te kiezen. In plaats van een vliegreis kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor een busreis of treinreis (via bijvoorbeeld NS of Interrail) om bij je bestemming te komen. Hoewel niet alle bestemmingen met dit vervoer te bereiken zijn, zal het je verbazen hoe ver je kunt komen. 

groene energie veld zonnepannelen

CO2 Compensatie Autorijden

Wanneer we alle autoritjes bij elkaar optellen die we als mensheid maken, komen we uit op vrij veel CO2 uitstoot. In Nederland komt namelijk zo’n 10% van de totale jaarlijkse CO2 uitstoot door autorijden. Geen gek idee dus om hier stil bij te staan en regelmatig de CO2 uitstoot van je autorit te compenseren. Hoeveel koolstofdioxide je uitstoot tijdens een autorit is afhankelijk van veel factoren. Hieronder zetten we de belangrijkste op een rijtje:

  • De brandstof waar je auto op rijdt (benzine, diesel, elektrisch, hybride etc.)
  • De afstand die je aflegt
  • Hoe snel je rijdt (er zit verschil in brandstofverbruik tussen bijvoorbeeld stedelijk rijden of op de snelweg)
  • Hoe zwaar je auto is (inclusief personen en bepakking)
  • Hoeveel brandstof je auto gemiddeld verbruikt per kilometer

Je kunt de uitstoot van je autorit of autovakantie uitrekenen via bijvoorbeeld Green Tripper

Op vakantie met de elektrische auto is vaak een duurzamer alternatief dan een vakantie met een benzine- of dieselauto. Hoewel er nog steeds CO2 uitgestoten wordt bij het produceren van een elektrische auto, rijd je wel duurzamer. Helemaal als je je auto ook oplaadt met duurzame stroom. Daarnaast is het ook altijd duurzamer om te carpoolen. 

logo van elektrische auto met stekker

CO2 Compensatie Vliegen

Steeds meer mensen kiezen er tegenwoordig voor om de CO2 uitstoot van het vliegtuig te compenseren. Vliegreizen staan er om bekend dat ze veel CO2 uitstoten. Des te belangrijker dus om hier wat aan te doen en niet zomaar een vliegreis te boeken zonder om te kijken naar je impact op het milieu en klimaat. Wil je je vlucht compenseren? Dan zijn er twee opties. Je kunt via diverse websites je CO2 uitstoot berekenen en dit dan compenseren. Zo kun je bijvoorbeeld vliegen compenseren door bomen te (laten) planten. Je vliegreis CO2 compenseren kan ook door te kiezen voor een vliegtuigmaatschappij die je de optie geeft om dit direct te compenseren. Hieronder zetten we een aantal vliegtuigmaatschappijen op een rijtje die je de optie geven om je CO2 te compenseren tijdens het boeken:

Er zijn ook andere vliegtuigmaatschappijen die zich wel inzetten om hun vakanties duurzamer te maken, maar (nog) niet de optie geven om direct bij het boeken je CO2 te compenseren. Bij deze maatschappijen kun je echter alsnog terecht om een duurzamere vliegreis te boeken. Je kunt er dan voor kiezen om alsnog je CO2 te compenseren via een externe partij, of soms bij het boeken op een indirecte manier.

vliegtuig in de lucht

Kosten CO2 Compensatie

Hoe duur is het eigenlijk om je CO2 te compenseren? Dat is voor veel mensen natuurlijk geen onbelangrijke vraag. Vaak wordt ten onrechte gedacht dat CO2 compenseren best wel duur is. Maar in de meeste gevallen valt dat reuze mee. Heb je het bijvoorbeeld over de CO2 compensatie van het gasgebruik van een gemiddeld huishouden? Dan ben je per jaar ongeveer 30 tot 40 euro kwijt. Een autorit compenseren is meestal ook niet zo duur. Voor een rit van 100 km met een middelgrote auto die op benzine rijdt, ben je slechts zo’n 27 cent kwijt. Dit is natuurlijk wel een gemiddelde; de daadwerkelijke uitstoot is afhankelijk van talloze factoren.

De CO2 compensatie van een vliegtuig is meestal wat duurder. Hoeveel koolstofdioxide je vliegreis uitstoot, is ook afhankelijk van talloze factoren. Een vliegtuig stoot het meeste uit tijdens het opstijgen en het landen. Een directe vlucht is daardoor dus duurzamer dan een vlucht met overstap. Maar ook het soort vliegtuig en de afstand spelen natuurlijk een belangrijke rol. Voor een retourtje Amsterdam – New York zul je vaak tussen de 20 en 25 euro zitten. Voor de exacte kosten is het altijd handig om het via een van de bovengenoemde websites te berekenen.

Ga je op vakantie maar laat je budget het toch niet toe om al je CO2 te compenseren? Vergeet dan niet dat je via een externe partij ook een (klein) deel van je CO2 kunt compenseren. Dit is nog altijd duurzamer dan helemaal niks doen. 

Is CO2 Compensatie Onzin?

Dus, heeft CO2 compensatie nut of is het eigenlijk allemaal onzin? De waarheid is helaas dat we de uitstoot van CO2 nooit helemaal kunnen voorkomen. Wat we wel kunnen doen is deze uitstoot verminderen door voor duurzamere opties te kiezen. CO2 opslag in bomen is bijvoorbeeld maar tijdelijk, maar toch is het beter dan helemaal niks doen. Het is altijd beter om de meest duurzame optie te kiezen, maar als je toch gaat vliegen of een autorit maakt, is het duurzamer om je CO2 uitstoot wel te compenseren dan wanneer je dat niet doet. Is met CO2 compensatie vliegen onzin? Wij vinden dus van niet. 

Wanneer je de volledige uitstoot van je reis compenseert, reis je “CO2 neutraal”. Veel duurzame reisorganisaties streven ernaar om dit in de toekomst aan te bieden. Maar sommige reisorganisaties willen nog een stapje verder gaan en “CO2 positieve” vakanties aanbieden. Hierbij is de CO2 die gecompenseerd wordt voor jouw reis hoger dan de uitstoot die je reis veroorzaakt.

Vergeet ook niet dat je impact op het milieu en klimaat slechts een onderdeel is van een duurzame vakantie. Eerder schreven we al een blog met diverse tips voor duurzaam reizen. Je kunt je vakantie ook verder verduurzamen door te kiezen voor een duurzamere soort vakantie, zoals ecotoerisme, agrotoerisme of slow travel. CO2 compensatie is niet een magische oplossing die het hele klimaatprobleem opeens oplost. De CO2 wordt namelijk nog altijd uitgestoten. Wel draagt het volgens ons zeker een steentje bij aan een duurzamere toekomst. Ga je dus op vakantie en wil je hierbij rekening houden met duurzaamheid? Bekijk dan eens het overzicht van al onze duurzame reispartners op onze website.

Heb jij jouw CO2 uitstoot al eens gecompenseerd? Zo ja, op welke manier?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gdpr-image
Onze website gebruikt cookies om je de meest relevante ervaring te geven. Door deze website te gebruiken, geef je toestemming voor het gebruik van alle cookies.