vegetarisch eten tomaat komkommer avocado paprika sla pijnboompitten en meer
Vegetarische Vakantie, de Beste Vleesloze Vakantiebestemmingen
3 september 2021
fiets voor een muur
Fietsvakantie Drenthe: Ontdek deze Prachtige Provincie
8 september 2021
Alles tonen

Ecotoerisme: Jouw Ultieme Guide voor een Unieke Vakantie

tent in de natuur met bergen en een meer

Ongerepte natuur, rust, geen hordes toeristen en super ontspannend. Klinkt goed toch? Misschien heb jij het wel in je om een daadwerkelijke ecotoerist te worden. Wil je meer weten over deze vorm van toerisme, die naast dat het unieke ervaringen biedt ook nog eens goed is voor mens en milieu? En wil je inspiratie voor wat jij bijvoorbeeld kan doen in Nederland, Frankrijk, Italië of Brazilië? Lees dan onze blog en dompel je onder in de wondere wereld van het ecotoerisme.

Ecotoerisme Betekenis 

‘Wat is ecotoerime?’ is een vraag die waarschijnlijk voor het eerst beantwoord werd door een Mexicaanse Architect in 1983. Hector Ceballos-Lascurain legde de grondslag in het definiëren van ecotoerisme. Hij omschreef ecotoerisme als een vorm van reizen waarin de reiziger onaangetaste gebieden bezoekt, hier de flora en fauna bewondert en bestudeert en hier met volle teugen van geniet. Dit zou, volgens hem, leiden tot groter bewustzijn en meer kennis van de nieuwe ontdekte gebieden, maar zou ook helpen in het besef om deze gebieden te beschermen. En laat het eerste nou net heel belangrijk zijn, aangezien ruim 8% van alle uitstoot van broeikasgassen wordt veroorzaakt door toerisme. Massatoerisme krijgt een steeds slechtere naam, zoals bijvoorbeeld in Amsterdam. Veel lokale bewoners klagen over geluidsoverlast, afval en ander ongewenst gedrag van toeristen.

Het ecotoerisme komt in veel facetten overeen met duurzaam toerisme. Toch is het belangrijk om deze twee begrippen wel los van elkaar te zien. Duurzaam toerisme kan worden gezien als een overkoepelend begrip waarin de impact op het milieu en de ondersteuning van lokale economieën belangrijk is. Ecotoerisme neemt deze voorwaarden over, maar past deze toe in kleinschalige vakanties die eigenlijk volledig in de natuur plaatsvinden en zich niet betrekken tot grote massale steden. Dit kan dus wel het geval zijn bij duurzaam toerisme. Als je meer wilt weten over duurzaam toerisme, lees dan snel onze blog!

Kamperen in de natuur

Voordelen Ecotoerisme

Ecotoerisme is een vorm van milieuvriendelijk reizen waarbij de impact op het milieu beperkt wordt terwijl er niks wordt afgedaan aan de ervaring. Deze vorm van een milieuvriendelijke vakantie brengt natuurlijk super veel voordelen met zich mee, zowel voor de toerist als voor de plaats van bestemming. De grootste voordelen van ecotoerisme zijn:

  1. Bescherming van ecosystemen en de bijbehorende flora en fauna
  2. Behouden van zowel de culturele diversiteit als de biodiversiteit van de omgeving
  3. Stimuleren en helpen ontwikkelen van de plaatselijke economie
  4. Een vaak mooiere en persoonlijkere ervaring van de omgeving als toerist

Voorbeelden Ecotoerisme 

Er zijn zijn talloze voorbeelden te geven van schitterende locaties waar je je als ecotoerist als een vis in het water voelt. Elke uithoek van onze prachtige planeet heeft namelijk unieke locaties die uitermate geschikt zijn voor een onbezorgde ecologische en groene vakanties. Of je nou lekker dicht bij huis wil blijven in Europa, de Atlantische Oceaan wil oversteken naar bijvoorbeeld Zuid Amerika, naar het verre oosten of het zonnige zuiden wilt, er zal altijd een bijzondere plek zijn waar jij als ecotoerist je steentje kan bijdragen aan de lokale bevolking of het lokale milieu terwijl je zelf ook nog eens een hele toffe ervaring meepikt. Wij zullen proberen zoveel mogelijk bestemmingen op te sommen ter inspiratie van jouw volgende groene vakantie.

Hiken over een bergkam

Ecotoerisme Nederland

Laten we dicht bij huis beginnen! Want ja, ook al zijn we een klein landje, er zijn waarschijnlijk nog genoeg prachtige plekken in Nederland die je nog nooit gezien hebt. Wist je bijvoorbeeld dat Nederland zo’n 1500 natuurgebieden heeft waarvan 20 gebieden zijn bestempeld als nationale parken? Ondanks ons kleine formaat zijn er dus genoeg mogelijkheden voor ecotoerisme in Nederland. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  1. Wadlopen naar een van de waddeneilanden
  2. Het huren van een ecolodge op bijvoorbeeld de Veluwe of bij het Lauwersmeer
  3. Ga heerlijk natuurkamperen in het mooie Drenthe
  4. Of maak prachtige fietstochten door de Achterhoek

Organisaties als SNP, Belvilla & Center Parcs kunnen je helpen bij het vinden van zowel actieve en ecologisch verantwoorde vakanties in Nederland. Wil je meer inspiratie opdoen voor leuke activiteiten in Nederland? Verdiep je dan eens in een fietsvakantie Friesland of een Fietsvakantie Drenthe. Heb je helemaal geen plannen om naar verre oorden te vertrekken? Misschien is een staycation dan wel wat voor jou!

Ecotoerisme Europa

Wil je toch liever Nederland verlaten maar wel binnen de EU blijven? Geen enkel probleem! Ook binnen de EU zijn er talloze mooie plekken waar je je als ecotoerist helemaal uit de voeten kan. Landen als België, Frankrijk, Griekenland, Italië, Portugal & Spanje lenen zich uitermate geschikt voor de ecotoerist. Laat ons je inspireren met leuke ideeën voor jouw volgende ecologische reis in Europa. Ook zijn er genoeg touroperators die jouw helpen een duurzame vakantie in Europa te organiseren. 

Ecotoerisme België

Laten we beginnen bij onze gezellige zuiderburen. Een land dat  we allemaal kennen om de ruime keuze aan vele soorten bier en de heerlijke Vlaamse Frieten. Aan de andere kant bezit België ook een schitterend groot natuurgebied genaamd, namelijk de Ardennen. Laat dit gebied nou uitermate geschikt zijn voor jou als ecotoerist. En al helemaal als je ook nog eens een sportieve ecotoerist blijkt te zijn. De Ardennen bieden onder andere de ruimte, rust en natuur om te:

  1. Kamperen
  2. Kajakken
  3. Zwemmen
  4. Klimmen 
  5. Wandelen
  6. Fietsen/Mountainbiken 

En zo kunnen we nog wel eventjes doorgaan. Blijk je toch niet zo’n actieve toerist te zijn? Dan kan je ook schitterende en duurzame vakantiehuisjes boeken waar je met volle teugen van deze prachtige omgeving kan genieten. Vergeet niet om bij het boodschappen doen de grote supermarkten zoveel mogelijk te vermijden. Er zijn talloze kleine en lokale ondernemingen met heerlijke streekproducten die jouw ecologische vakantie alleen maar unieker maakt!

Belgisch Landschap

Ecotoerisme Frankrijk 

Ah Viva La France. Het altijd mooie Frankrijk dat we allemaal kennen van de wijnen, de stokbroden, de tour du France en natuurlijk de knoflook. Maar Frankrijk is helaas ook het land wat we kennen van de roemruchte zwarte Zaterdagen waarin de route du soleil zich ophoopt met automobilisten die naar het zonnige zuiden reizen. Helaas vallen deze Zwarte Zaterdagen niet bepaald onder ecologisch reizen. Gelukkig weten wij als ecotoeristen wel beter en gelukkig biedt Frankrijk een ontzettend ruim scala aan ecologische vakanties. Wat denk je bijvoorbeeld van:

  1. Wildlife spotten in Alpes-Maritimes. Prachtige excursies waarbij je in ecolodges logeert en dieren als bizons, wolven, gemzen en Przewalskipaarden kan spotten.
  2. Kamperen in de regio Poitou-Charentes. Een paradijselijk stukje Frankrijk dat niet voor niks behoort tot de “Grand sites de France”.
  3. Fietsen in de bekende regio “bordeaux”. Met zijn meer dan 700 km aan fietspaden kun je al trappend door de wijngaarden genieten van de rust en de omgeving.

Zoals je ziet is er beaucoup d’amusement in Frankrijk. Ook als je niet uren achtereenvolgend in de file wil staan. Aanbieders als TUI, Natuurhuisje en SNP helpen je bij het uitkiezen van de leukste activiteiten en de mooiste kleinschalige overnachtingen. 

Ecotoerisme Italië 

Nog verder naar het zuiden bevinden we ons in de laars van Europa, oftewel Italië. Een land dat natuurlijk bekend staat om talloze soorten gerechten, de lekkerste wijnen, de olijfolie en, je raadt het misschien al, ecotoerisme. Ook in Italië is de afgelopen jaren ontzettend veel geld geïnvesteerd in het milieuvriendelijke maken van vakantiebestemming voor toeristen. Een investering die wij natuurlijk alleen maar toejuichen. Een kleine greep van je als ecotoerist allemaal in Italië zou kunnen doen:

  1. Verblijf in een duurzaam resort. Steeds meer resorts, hotels, campings en vakantieparken hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan en willen de impact op het milieu verminderen.
  2. Neem afstand van  van de snelle hapklare pizza’s en snelle toeristische maaltijden die je in het straatbeeld terugziet. Dompel je onder in de slow food cultuur van Italië waar koks met authentieke en heerlijke lokale en biologische producten werken.
  3. Bezoek het Appennino Lucano Park in het zuiden van Italië. Dit park beschermt de biodiversiteit en de plattelandsontwikkeling met een combinatie van toerisme en landbouw. Je kunt er heerlijk eten, wandelen en wijnproeven, maar je wordt je tegelijkertijd ook bewust van de schade van de oliewinning voor de kust.

Naast genoeg toffe activiteiten in Italië als ecotoerist zijn er ook steeds meer aanbieders die je helpen de massa te vermijden en je optimaal laten genieten van de natuur. Bekijk bijvoorbeeld eens het duurzame programma van TUI. Maar ook aanbieders als Sawadee en SNP bieden toffe duurzame activiteiten in Italië. En met Booking.com boek je altijd een fijne accomodatie.

Italiaanse Alpen

Ecotoerisme Spanje

We hoppen even een klein stukje richting het oosten en belanden zo in Spanje! Het land met de grootste biodiversiteit van Europa en fascinerende stukken historisch erfgoed. Ook hier in Spanje kun je uitstekend terecht voor een ecologische reis. De Spaanse overheid helpt je graag een handje. Spanje heeft namelijk de Club Ecoturismo en España opgericht. Een initiatief van het Spaanse ministerie van industrie, handel en toerisme om de ecotoerist een handje op weg te helpen. Zo raden ze je aan om bijvoorbeeld: 

  1. Excursies te volgen in de mooiste en uiteenlopende nationale parken. Hier leer je alles over de flora en fauna van een gebied en de opbrengst gaat rechtstreeks naar het behoud van deze parken. 
  2. Te gaan hiken in het zuiden van Spanje onder leiding van ervaren tour guides die je alles kunnen vertellen over de hoge pieken en diepe dalen van dit schitterende landschap.
  3. Te genieten van de Spaanse gastronomie waarbij uitsluitend gebruik wordt gemaakt van lokale streekproducten, bereid door de beste chefs.

Waar je als ecotoerist ook naar op zoek bent, in Spanje ga je ongetwijfeld iets vinden waardoor je jouw ecologische reis nooit zal vergeten. TUI, Sadawee, SNP & natuurhuisje.nl hebben in ieder geval een mooi aanbod excursies en accomodaties.

Ecotoerisme Portugal 

Als 1 van de laatste stops in Zuid-Europa bevinden we ons in Portugal. En ook in Portugal is het ecotoerisme helemaal hot. Met uitgestrekte kustgebieden en landschappen die soms een beetje Afrikaans doen aanvoelen is Portugal zeker de moeite waard om te bezoeken. Zeker als je nagaat dat, net als in Spanje, de Portugese overheid een initiatief in het leven heeft geroepen waar het ecotoerisme wordt gepromoot. Zo kun je in Portugal als ecotoerist:

  1. Veel nationale parken bezoeken waar de oude routes van de Romeinen en Moren goed bewaard zijn gebleven. Je leert hier naast interessante historische feiten ook veel over de lokale flora en fauna. Ook zijn er genoeg ecolodges in Portugal te vinden.
  2. Een bezoek brengen aan de Azoren. Een schitterende omgeving waar je door middel van kleinschalige excursies volop kan genieten van de natuur terwijl je deze ook helpt in stand te houden.
  3. Een bezoek brengen aan het eiland Madeira. Een prachtig eiland met veel mogelijkheden om kleinschalig te genieten van de natuur.

Ecotoerisme Griekenland 

We reizen vervolgens af naar het oosten en arriveren in Griekenland als onze volgende bestemming. Griekenland is een belangrijk land als het gaat om de wereldgeschiedenis. Het is de bakermat van de democratie, wetenschap, Europese literatuur, geneeskunde, filosofie en natuurlijk de Olympische Spelen. Griekenland is een bijzonder Europees land met meer dan 13,000 kilometer aan kust en tussen de 5,000 en 6,000 kleine eilanden. Het overgrote gedeelte van Griekenland bestaat uit prachtige natuurgebieden waar zeker de vogelspotters onder ons helemaal gelukkig van zouden worden. Maar je zou er bijvoorbeeld ook kunnen:

  1. Overnachten op een authentiek Griekse boerderij waar je tijdens je verblijft alles leert over de Griekse cultuur en de manier van leven. 
  2. Rondreizen door Arcadia en een bezoek brengen aan oude kloosters en bergdorpjes terwijl je overnacht in ecolodges of herbergen
  3. Kajakken, wandelen of klimmen in Zagoria in Epirus. Een uitkomst voor de mensen die kleinschalig willen genieten van het droomachtige landschap in het Noordoosten van Griekenland.
Landschap Griekenland

Ecotoerisme Brazilië

We verlaten Europa en gaan richting Zuid-Amerika. Naar Brazilië, om precies te zijn. Het land waar we in het kader van ecotoerisme wel een boek over kunnen schrijven. Brazilië bezit namelijk het grootste oerwoud ter wereld: De Amazone. Het gebied op onze planeet met de grootste biodiversiteit op aarde met miljoenen vogelsoorten, talloze zoogdieren, de grootste bomen en de meest unieke bloemen en planten. Het is volgens ons misschien wel hét bedevaartsoord voor de ecotoerist. Naast dat het  een gebied is waar we ongelooflijk veel van mogen leren en genieten, is het ook een gebied dat we met zijn allen moeten beschermen. En er zijn meerdere manier om dit te kunnen doen, zoals:

  1. Bezoek reservaten en natuurparken en volg excursies van locals. Op deze manier kan de lokale economie groeien en gaat het geld rechtstreeks naar het behouden en beschermen van de gebieden. 
  2. Ga in plaats van dure resorts naar kleine lokale gemeenschappen. Hier mag je vaak gratis verblijven in ruil voor kleine hand en span diensten die je ter behoeve de gemeenschap uitvoert. In deze gemeenschappen leer je ontzettend veel over de flora en fauna en hou je de impact hierop minimaal.
  3. Lees je goed in het beleid van de verschillende lokale overheden omtrent toerisme, natuurbescherming en houtkap. Sommige lokale overheden steunen nog steeds illegale houtkap terwijl andere lokale overheden een volledige transitie willen maken naar ecotoerisme en juist het regenwoud willen beschermen. Een goed voorbeeld hiervan is het plaatsje ’Bonito’.

Er zijn naast Brazilië nog veel meer landen in Centraal en Zuid Amerika waar je als ecotoerist naartoe kan gaan. Denk bijvoorbeeld aan de de voormalige Nederlandse kolonie Suriname, maar ook aan het meer centraal gelegen Costa Rica. Beide landen hebben net als Brazilië een grote regenwouden en een rijke biodiversiteit die beschermd moeten worden. En waarbij eco toerisme een steeds grotere en belangrijkere rol gaat spelen. Voor ecotoerisme in Suriname en voor ecotoerisme Costa Rica gelden grotendeels dezelfde adviezen voor Brazilië. Zorg altijd dat je goed weet hoe de plek van bestemming beleid maakt omtrent natuurbescherming en ecotoerisme, vermijd grote en dure resorts en probeer je altijd af te vragen op welke manier jij door middel van jouw gedrag een bijdrage levert aan de lokale gemeenschap en de natuur. 

Jungle

Ecotoerisme Afrika 

Na Centraal- en Zuid-Amerika gaan we terug over de oceaan naar het continent Afrika. Bij het continent Afrika denken de meeste mensen toch vooral aan de uitgestrekte savannes, safari’s, wilde dieren en natuurlijk ‘The Lion King’. Dit waanzinnige continent heeft zo’n beetje alles waar je als ecotoerist om kan vragen. Van oerwouden tot aan woestijnen en van uitgestrekte vlaktes tot aan prachtige kustlijnen. Je kan het zo gek niet bedenken of het is in Afrika te vinden. Maar ook hier gelden de kernwaarden van ecotoerisme:

  1. Hou het kleinschalig
  2. Stel de natuur centraal
  3. Help de lokale mensen
  4. Geniet ervan!

En met 54 onafhankelijke staten waar ecotoerisme ook goed wordt gepromoot, moet dit geen enkel probleem zijn. Ecotoerisme Zuid Afrika biedt bijvoorbeeld unieke kleinschalige excursies, lokaal gesponsorde safari’s en legio mogelijkheden om lokale gemeenschappen te ondersteunen door middel van lokaal eten en authentieke souvenirs. Mocht je nou graag naar Afrika willen afreizen, houdt dan wel rekening met het volgende:

  1. Een aantal Afrikaanse landen zijn helaas nog behoorlijk corrupt en gebruiken toeristen nog steeds al inkomstenbron voor het beschadigen van de natuur. Kies altijd een land waarvan je 100% zeker weet dat ze ecotoerisme steunen en lokale gemeenschappen en de flora & fauna beschermen.
  2. Kies altijd een safari uit in een erkend nationaal park en wees bereid net iets meer te betalen dan andere parken. Erkende nationale parken zorgen ervoor dat in inkomsten worden gebruikt bij het in stand houden van de dieren. Vaak bieden deze safari’s lokale mensen de gelegenheid om te dienen als gids. Zo leer je ook nog eens extra veel.
  3. Ga in plaats van naar grote luxehotels naar een ecolodge. Afrika biedt de beste ecolodges ter wereld aan en stelt je in staat om te genieten van de pracht van de Afrikaanse natuur. Deze eco lodges zijn kleinschalig en niet belastend voor de natuur.

Om je alvast een eindje op weg te helpen bij je Africa avontuur raden wij je aan om eens een kijkje te nemen bij Sawadee, SNP en Booking.com. Deze partners bieden unieke safari’s, schitterende tours en de mooiste ecolodges.

Savanne

Ecotoerisme Thailand

Ten slotte reizen we af naar Azië. Thailand, om precies te zijn. Een uniek land met duizenden tempels, uitgestrekte wouden en vele exotische locaties ver van de massale steden als Bangkok. De Tourism Authority of Thailand heeft sinds haar 60e jarige bestaan besloten om de toenemende stroom toeristen naar het land te verdelen over het hele land in plaats van de hotspots. Daarnaast moedigt Thailand al haar bezoekers aan om duurzaam het land te bezoeken en de impact op het milieu en culturele schatten te beperken. De autoriteiten moedigen ecotoeristen aan om onder andere het volgende te doen:

  1. Lever een bijdrage aan het milieu en help lokale gemeenschappen bij het herstellen van beschadigde bossen en het helpen van koraalriffen. Naast een onvergetelijke ervaring help je de natuur in Thailand ook een handje op weg. 
  2. Vermijd de grote steden als Bangkok. Deze steden zijn door het vele verkeer en de smog slecht voor het milieu maar ook voor jou. Kies daarom een alternatieve bestemming bijvoorbeeld in het verre zuiden en huur een ecolodge om je verblijf extra groen te maken. 
  3. Overweeg een ontspannend verblijf bij monniken of lokale gemeenschappen en leer alles over bijvoorbeeld het boeddhisme en meditatie. Je bent ver weg van de massa, komt helemaal tot rust en leert de lokale religies en gewoontes waarderen.

Ecologisch op Vakantie Gaan

We zijn, voor nu, aan het einde gekomen aan onze reis in het ecotoerisme. Ben jij nou helemaal enthousiast geworden over het ecotoerisme of wil je misschien eerst wat meer informatie? Je bent hier op het juiste adres! Lees bijvoorbeeld onze blog over tips om duurzaam te reizen. Maar lees ook onze blogs over op vakantie met de elektrische auto gaan, verdiep je in agrotoerisme of slow travel of ga met de trein of zelfs met de fiets duurzaam op vakantie! Voor je het weet ben jij een echte ecotoerist!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gdpr-image
Onze website gebruikt cookies om je de meest relevante ervaring te geven. Door deze website te gebruiken, geef je toestemming voor het gebruik van alle cookies.