laptop bij zwembad tijdens workation
Workation, Combineer het Beste van Werken en Vakantie met Elkaar
17 september 2021
vier personen die aan het watersporten zijn
Sportvakantie: Alle Inspiratie voor een Actieve Vakantie!
22 september 2021
Alles tonen

Agrotoerisme, Vier Vakantie op de Boerderij

paarden in een weiland op een boerderij

Agrotoerisme is een manier van vakantie vieren die de laatste jaren steeds populairder is geworden. In deze blog leggen we je uit wat agrotoerisme precies inhoudt en zetten we onze favoriete bestemmingen voor zo’n vakantie op het platteland op een rij.

Wat is Agrotoerisme?

Simpel gezegd is de betekenis van agrotoerisme vermaak of recreatie op het platteland. Het is een onderdeel van de verduurzaming en verbreding van de primaire sector, waarbij landbouw verder kijkt dan alleen het produceren van voedsel en zuivel. Steeds meer mensen die werkzaam zijn in de agrarische sector nemen deel aan agrotoerisme. Het gevolg hiervan is multifunctionele landbouw (landbouw die niet alleen op productie gericht is). Agrotoerisme is dus ook een vorm van duurzaam reizen.

De Voordelen van Agrotoerisme

Agrotoerisme kent voordelen voor zowel de vakantieganger als de mensen die werkzaam zijn in de agrarische sector. Die laatste partij wordt namelijk minder afhankelijk van hun voedselproductie omdat zij een secundaire bron van inkomen krijgen. Dit kan het platteland van bepaalde regio’s versterken. De mensen die deelnemen aan de recreatieve activiteiten van agrotoerisme kunnen genieten van prachtige natuur, bijzondere activiteiten en hun kennis van de agrarische sector bijspijkeren. Ook kun je op het platteland meestal lekker tot rust komen. Even weg van de drukte en heerlijk ontspannen dus. Bij onze duurzame reispartner Natuurhuisje.nl kun je goed terecht voor ene plattelandsvakantie.

Activiteiten tijdens een Boerderijvakantie

Wanneer je kiest om mee te doen aan agrotoerisme en een vakantie boekt op een boerderij, hoef je je zeker niet te vervelen. Er zijn namelijk talloze activiteiten die je op het boerenland kunt doen om je te vermaken. Hieronder volgen een aantal voorbeelden van recreatie die onder de paraplu van agrotoerisme vallen:

 • Overnachten op een boerderij
 • Rondleidingen op een boerderij
 • Wandelen op agrarische grond
 • Vissen in een visvijver
 • Boerengolf
 • Vogels spotten (tip: verdiep je ook eens in een vogelvakantie)
 • Helpen op de boerderij

Helpen op de Boerderij Vakantie

Ook een onderdeel van agrotoerisme is een vakantieboerderij huren en meehelpen met de diverse werkzaamheden die zich plaatsvinden op de boerderij. Leuk en leerzaam voor zowel jong als oud! Denk aan het voeren van koeien, kalveren, kippen en andere boerderijdieren, helpen met het oogsten van gewassen, het onderhouden van moestuinen, hooien, koeien melken en nog veel meer. Ook altijd leuk aan zo’n boerderij als vakantiehuisje is dat boerderijen vaak al generaties in de familie zitten. Ze hebben regelmatig een bijzonder verleden en de meeste boerderij eigenaren vertellen je er graag meer over. Als je zeker wil weten in welke mate je kunt meehelpen, is het altijd handig om even contact op te nemen met de eigenaar van de vakantieboerderij. Ben je dus ook op zoek naar zo’n meehelpen op de boerderij vakantie? Bekijk dan eens het aanbod van vakantieboerderijen van Natuurhuisje of Booking.com.

Tip: koeien knuffelen is een speciale ervaring die gewaardeerd wordt door mens en dier.

koeien in een weiland

Bestemmingen voor de Beste Agrarische Vakanties

Als je ook graag een keer agrotoerisme wil uitproberen, dan heb je genoeg keuze qua bestemmingen. Zo biedt ons eigen land veel prachtige opties, maar ook in de rest van Europa en zelfs buiten Europa zijn genoeg boerderijen te vinden om zo’n vakantie door te brengen. Wij zetten onze topbestemmingen voor een plattelandsvakantie op een rijtje.

Agrotoerisme Nederland

Ons land zit boordevol met geschikte locaties voor een agrarische vakantie. Agrotoerisme is in Nederland sterk in opkomst en begint een steeds belangrijkere rol te spelen in de vakantiesector binnen ons land. Veel boeren in Nederland doen ook langetermijnsinvesteringen in de recreatieve sector door bijvoorbeeld leegstaande schuren te renoveren en vervolgens te verhuren. 

Als je in Nederland wil deelnemen aan agrotoerisme, zijn er gelukkig genoeg opties. Nederland staat namelijk vol met boerderijen, verdeeld over alle provincies. Er is dus altijd wel iets voor je te vinden, waar in Nederland je ook vakantie wil vieren. Kies je liever voor polderlandschappen of toch de weilanden van Twente? Via Natuurhuisje heb in alleen in Nederland bijvoorbeeld al keuze uit 600+ vakantieboerderijen. Voor ieder wat wils dus. Dit is onze top 5 provincies voor een vakantie op de boerderij in Nederland:

 1. Overijssel
 2. Gelderland
 3. Friesland
 4. Noord-Brabant
 5. Limburg

Agrotoerisme België

In ons buurland zijn ook prachtige agrarische bestemmingen te vinden die ook nog eens makkelijk bereikbaar zijn voor ons Nederlanders. Net als Nederland kent België vrij veel platteland, wat het een ideale bestemming maakt voor agrotoerisme. Geniet bijvoorbeeld in Vlaanderen van platteland dicht bij de rust van het strand en de zee, of in Wallonië van uitgestrekte bossen en prachtige heuvellandschappen. De Belgische Eifel is ook uitermate geschikt voor zo’n vakantie. Vind hier de echte rust wanneer je door de natuur wandelt of fietst en vrijwel niemand tegenkomt. Via Booking.com kun je zelfs vakantieboerderijen huren in de Belgische Ardennen. Wat een uitzicht!

landbouw op het platteland van belgië

Agrotoerisme Italië – Het Land van Agriturismi

Italië is misschien wel de ultieme bestemming wanneer het gaat om agrotoerisme. Dit land kent namelijk de term “agriturismo”. Deze term is in Italië geboren en getogen en het wordt zelfs als cultureel erfgoed gezien. Agriturismi zijn vakantieboerderijen in de ongerepte natuur van Italië. Ze zitten verspreid door het hele land. 

De diversiteit van de natuur in Italië is ongekend. Er zijn talloze planten en diersoorten te ontdekken en elk karakteristiek uithoekje van dit land biedt een unieke ervaring. Wil je dus genieten van de Toscaanse zon, een bezoekje brengen aan het Gardameer, de heuvellandschappen van Umbrië ontdekken of vanuit je slaapkamerraam uitzicht hebben op olijfbomen in Puglia? Het kan allemaal. Er is altijd een agriturismo te vinden die jou de reis van je dromen biedt. 

agrarisch land van italië agriturismo

Agrotoerisme Frankrijk

Wie aan heerlijk eten, fijne temperaturen en schitterende natuur denkt, denkt aan Frankrijk. Variatie in natuur en cultuur is iets wat dit vakantieland niet mist. Hoewel Italië echt bekend staat om haar agriturismi, is deze trend in Frankrijk ook flink in opkomst. Het platteland is vrijwel overal in Frankrijk te vinden, maar een paar bestemmingen die uitermate geschikt zijn voor agrotoerisme zijn Manosque, Mâcon, Vienne, Roussillon, Bourgogne en Auvergne. Wil je even helemaal weg van de hectiek en drukte van je dagelijkse leven? Deze locaties in Frankrijk kennen zulke uitgestrekte landschappen dat je er soms wel uren en uren kunt lopen zonder dat je andere mensen tegen het lijf loopt.

platteland van frankrijk agrotoerisme

Agrotoerisme Spanje

Spanje zit Frankrijk flink op de hielen wanneer het aankomt op agriturismi. Ook in dit Zuid-Europese land is dit een ware trend en zijn er steeds meer locaties beschikbaar voor zo’n boerderijvakantie. Je kunt ervoor kiezen om lekker dicht bij locatie te blijven en te ontdekken hoe de Spaanse boeren hun streekproducten zoals wijn, fruit, graan en olijfolie verbouwen. Een andere optie is om zelf de wandelschoenen aan te trekken en ongerepte Spaanse landschappen te verkennen of een van de nationale parken in Spanje te ontdekken.

Een bijkomend voordeel aan een plattelandsvakantie in Spanje is dat dit land maar liefst 3 verschillende klimaten kent. Het grootste deel van het Spaanse kustgebied kent een mediterraan klimaat. Voor een vakantie boordevol zon is het zuiden van Spanje een goede keuze. Maar andere delen van dit land kennen een zeeklimaat of een landklimaat. Zo is er het hele jaar door wel een bestemming te vinden die aan jouw wensen voldoet. Viva España!

landbouw platteland van spanje

Agrotoerisme Mallorca

Wie van luxe houdt, zit goed met een agrarische vakantie op Mallorca. Dit Spaanse eiland kent veel vakantieboerderijen die uitgerust zijn met een zwembad om heerlijk in te dobberen. Olijftuinen, bergen, stuwmeren en meer; er is zeker genoeg te ontdekken. Dit eiland is bovendien in zowel de zomer als de winter een perfecte oplossing voor mensen die niet van kou houden. Met een gemiddelde dagtemperatuur die meestal schommelt tussen de 13-15 graden in de winter, kun je hier ook tijdens dit deel van het jaar goed vertoeven op het platteland. Voor de mensen die niet compleet afhankelijk willen zijn van agrotoerisme tijdens hun vakantie op een boerderij op Mallorca is er meestal op kleine afstand van de boerderijen ook genoeg te doen. Uitgaansgelegenheden in een grote stad of een bijzonder dorpje ontdekken, het kan hier allemaal.

Aangezien Mallorca onderdeel is van Spanje, kun je boerderijvakanties in Mallorca ook bij Natuurhuisje of Booking.com vinden.

zee en geheuvelte van mallorca

Agrotoerisme Portugal

Portugal is een land dat soms wel eens vergeten wordt omdat het buurland Spanje zo’n populair vakantieland is onder veel Nederlanders. Zonde, wat dit land is rijk aan cultuur en kent daarnaast ook nog eens schitterende natuur. Dit land bevat namelijk bergen en heuvels, rivieren en meren en lagunes en watervallen. Ook op het platteland van Portugal is er genoeg ruimte voor een agrarische vakantie. Kies bijvoorbeeld voor Alentejo, een oase van ontspanning met genoeg natuur. Een vakantie in de Algarve zal ook nooit teleurstellen. Er zijn namelijk talloze mooie plekken in de Algarve. Portugal staat tevens bekend als belangrijk wijnland, dus een leuke activiteit voor een vakantie op het platteland hier kan zijn om een lokale boer te helpen met het plukken van druiven.

wijngaard op platteland van portugal

Agrotoerisme Kroatië

Blauw water dat zo helder is dat je er doorheen kunt kijken, een karakteristieke cultuur, variërende landschappen en talloze eilanden. Kroatië kent een natuur en platteland dat geweldig is om te ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan de watervallen van Kroatië. In dit land zijn er ook veel vakantieboerderijen die net wat meer luxe kennen dan je misschien gewend bent in veel andere landen. Kijk bijvoorbeeld niet raar op als je hier een boerderij vindt met een zwembad erbij. Aan de andere zijde bestaat de kans dat er misschien slechts een handjevol restaurants in de directe omgeving zijn. Geen probleem, want met streekproducten uit Kroatië kun je de heerlijkste maaltijden bereiden. Vaak kun je (een deel van) deze producten ook nog eens direct van de boer kopen. Duurzaam dus!

heuvellandschap van kroatië

Agrotoerisme Istrië

Istrië is een schiereiland in het westen van Kroatië en explodeert haast van het aantal accommodaties dat in de agrarische sector te vinden is. Naast de agriturismi van Italië is dit misschien wel de perfecte bestemming voor een agrarische vakantie. Wijn speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven op Istrië. Bezoek bijvoorbeeld eens lokale wijnmakers of verdiep je van tevoren in een van de wijnroutes van Istrië. Voor wijnliefhebbers is er dus genoeg te doen. Maar ook als je niet van wijn houdt, heeft Istrië meer dan genoeg te bieden. Verken het ruige binnenland of ruïnes te voet, met de fiets of zelfs te paard, ontdek de heerlijke plaatselijke keuken met recepten zoals truffels met zelfgemaakte pasta of ontspan maximaal aan de uitgestrekte kust. 

rovinj istrie kroatië

Agrotoerisme Polen

Als laatste op ons lijstje een land dat in eerste instantie misschien een beetje het zwarte schaap van de kudde lijkt. Maar Polen kent een uitgestrekt platteland met zelfs meer 2 miljoen boerderijen! Van die 2 miljoen zijn er zeker zo’n 10.000 waar je ook daadwerkelijk één of meerdere overnachtingen kunt boeken. Dit land kent misschien niet de temperaturen die de andere landen op dit lijstje kennen (op Nederland en België na wellicht), maar toch is er genoeg te doen tijdens zo’n plattelandsvakantie in Polen. Ontdek plaatselijke boerderijen, ware mini-dierentuinen op het platteland of ga lekker zelf op pad om de omgeving te ontdekken. Het Poolse platteland kan een waar pareltje zijn, zolang je het maar een kans geeft. Even “back to the basics” op het Poolse platteland dus? Via Booking.com kun je een vakantieboerderij in Polen boeken.

platteland van polen agrotoerisme

Wil je ook Recreëren op het Platteland?

Lijkt het jou ook leuk om eens te ondervinden hoe het is om als een boer te leven? Wil je ook de natuur en unieke recreatie van het platteland meemaken? Dan is agrotoerisme echt iets voor jou. Hoewel je bij het woord “boerderij” misschien eerst associaties hebt met een verouderd hutje op een weiland, hoeft een vakantie op het platteland helemaal niet primitief te zijn. Veel boerderijen van tegenwoordig zijn gewoon modern en van alle gemakken voorzien (inclusief WiFi natuurlijk). En zoals eerder genoemd zijn er zelfs vakantieboerderijen met zwembaden te vinden. Houd wel goed rekening met het weer en het klimaat van de locatie waar je een vakantieboerderij huurt. Aangezien veel van de recreatie buiten plaatsvindt, wil je niet dat je hele vakantie in de soep loopt. Liever op een andere manier van de natuur genieten? Ontdek dan bijvoorbeeld eens het varkens strand van Curaçao, lees onze guide over ecotoerisme, ga avontuurlijk wildkamperen in Noorwegen of scroll eens door al onze blogs. Je vindt meer dan genoeg inspiratie voor jouw ecologische vakantie!

Heb jij al eens een vakantie doorgebracht op de boerderij? Wat waren jouw ervaringen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gdpr-image
Onze website gebruikt cookies om je de meest relevante ervaring te geven. Door deze website te gebruiken, geef je toestemming voor het gebruik van alle cookies.