vegetarisch eten tomaat komkommer avocado paprika sla pijnboompitten en meer
Vegetarische Vakantie, de Beste Vleesloze Vakantiebestemmingen
3 september 2021
Alles tonen

Duurzaam Reizen, de Ultieme Guide voor een Verantwoorde Vakantie

aardbol in hand met natuur op de achtergrond

Duurzaam reizen wordt steeds populairder. Maar wat is duurzaam reizen precies en hoe kun jij jouw vakantie zo verantwoord mogelijk maken? In deze blog leggen we het uit en geven we je tips voor het vervoer, verblijf en vermaak tijdens jouw reis. Zo kun jij jouw ideale ecologische vakantie plannen. 

Duurzaam Toerisme Betekenis

Wat betekent duurzaam toerisme? Duurzaam toerisme of duurzaam reizen houdt in dat je tijdens je vakantie of reis zoveel mogelijk rekening houdt met natuur en milieu, maar ook de lokale bevolking en de cultuur van je reisbestemming. Duurzaam reizen wordt nog wel eens verward met ecotoerisme. Ondanks een aantal overeenkomsten, is er wel degelijk verschil in de officiële definities van de twee. Beide nemen cultuur, de lokale bevolking en de natuur in het milieu in overweging. Maar ecotoerisme is van zichzelf kleinschaliger en legt de nadruk op de natuur. Ecotoerisme is eigenlijk een onderdeel van duurzaam reizen, maar dat laatste begrip is wat breder. Zo kan massatoerisme bijvoorbeeld duurzaam zijn zonder dat het onder de paraplu van ecotoerisme valt.

De 3 P’s van Duurzaamheid

Bij duurzaam reizen staan de drie P’s van duurzaamheid centraal, namelijk:

 • People
 • Planet
 • Profit

People

Bij “People” draait het om de menselijke kant van duurzaamheid. Probeer tijdens je reis de negatieve impact op de lokale bevolking dus zo klein mogelijk te houden. Dit kun je bijvoorbeeld doen door respectvol om te gaan met de lokale cultuur en je eventueel aan te passen waar nodig.

Planet

Natuurlijk is de impact van je vakantie op de planeet ook cruciaal. Belangrijk hier is dat je de natuur en het milieu zo min mogelijk belast en goed voor Moeder Aarde zorgt. Let er dus op dat je niet zomaar ergens je afval neer gooit en wandel ook altijd op aangewezen paden als je in natuurgebieden bent. Dit beschermt kwetsbare flora en fauna. Toerisme kan ook positief bijdragen aan het behoud van natuur. Doordat bijzondere natuur toerisme aantrekt, wordt er vaak meer geïnvesteerd in het behoud en onderhoud hiervan.

Profit

Ook zeker niet onbelangrijk is “profit”. Of, om specifieker te zijn, dat de winst van het toerisme naar de juiste personen gaat en de winstverdeling dus eerlijk is. Lokale bevolkingen moeten dus ook een deel van de winst te zien krijgen. Toerisme zorgt vaak voor werkgelegenheid, bijvoorbeeld in de vorm van plaatselijke gidsen, souvenirwinkels en restaurants. Door deze plaatselijke bevolking te steunen, verduurzaam je dus ook je vakantie. Tip: bezoek eens een lokale markt om niet alleen de lokale bevolking een handje te helpen, maar vaak ook de lekkerste groente, fruit en andere ingrediënten te ontdekken.

handen die een stukje aarde en een plant vasthouden

Duurzaam Reizen Trend

Steeds meer mensen worden zich bewust van de impact van hun reis op onze planeet. Volgens een onderzoek van Booking.com in 2021 bleek dat 62% van Nederlandse reizigers het belangrijk vindt dat ze een duurzame accommodatie boeken voor hun reis. Ook op internationaal vlak lijkt deze trend belangrijk te zijn. Volgens hetzelfde onderzoek onder reizigers in 30 verschillende landen blijkt namelijk dat 54% van de reizigers voortaan op zoek gaat naar accommodaties met een officiële duurzaamheidscertificering. Echter zijn er ook nog steeds veel mensen die vinden dat er niet genoeg duurzame opties zijn voor reizen.

Binnen het duurzame toerisme zijn er ook een aantal trends te onderscheiden die de laatste jaren steeds populairder worden:

zittend persoon uitkijken op water en bergen

Tips om Duurzaam te Reizen

Wil je verantwoord reizen? Dan zijn er talloze mogelijkheden om je vakantie een duurzamer tintje te geven. Zo kun je er op letten dat je het juiste vervoer neemt naar je bestemming,  maar ook op je verblijfplaats kun je veel doen. Hieronder geven we je een aantal duurzaam reizen tips voor je vervoer, verblijf en vermaak. Vergeet niet dat zelfs met het naleven van slechts enkele tips, je beter bezig bent met eerlijk reizen dan wanneer je het helemaal achterwege laat. Alleen de bewustwording van jouw impact op de natuur en lokale bevolking kan er al voor zorgen dat je duurzamere keuzes maakt. Daarnaast is het altijd een goed idee om als je reisbenodigdheden, van koffers tot kampeerartikelen en meer, te bestellen bij een duurzame winkel zoals bol.com of Decathlon.

Duurzaam Reizen Tips Vervoer

Het is vanzelfsprekend dat bij duurzaam reizen vervoer een erg grote rol speelt. Daarom kun je op de volgende dingen letten:

 1. Probeer zoveel mogelijk te kiezen voor vervoer met de minste CO2 uitstoot. Kies vaker een groene optie zoals de trein of metro.
 2. Als je toch gaat vliegen, kies dan voor CO2 compensatie van je vlucht.
 3. Neem zo min mogelijk bagage mee als je gaat vliegen. Dit scheelt namelijk brandstof.
 4. Ga vaker dicht bij huis op vakantie. Zo zijn er in Europa veel unieke bestemmingen die makkelijk met bijvoorbeeld de trein bereikbaar zijn.
 5. Neem de benenwagen of fiets op locatie. Een bijkomend voordeel is dat je vaak prachtige dingen van je vakantiebestemming ziet die je anders gemist had.
 6. Kies voor een rechtstreekse vlucht als dat mogelijk is. De meeste vervuiling van vliegtuigen komt namelijk door het opstijgen en het landen.
 7. Vraag je af of je per se alle bekende toeristische attracties moet zien of dat je ook langer op 1 plek kunt blijven. Dit beperkt hoeveel je reist en is daarom beter voor het milieu.
 8. Boek je vakantie via een duurzame(re) reisorganisatie. Voorbeelden hiervan zijn TUI, SNP Natuurreizen en Natuurhuisje.nl.
rijdende trein over het spoor

10 Tips om Duurzaam te Reizen Verblijf

Natuurlijk is bij duurzaam reizen verblijf ook erg belangrijk. Hieronder dus een aantal tips voor op locatie:

 1. Overnacht eens in een duurzaam hotel.
 2. Scheid je afval en gooi het netjes weg. Laat het niet zomaar overal slingeren.
 3. Verminder je plastic verbruik door te investeren in een duurzame waterfles, zoals bijvoorbeeld een Dopper of een fles van Chilly’s. Ook handig voor thuis!
 4. Kies voor duurzame accommodatie. Ga kamperen of verblijf in een prachtige ecolodge. Er bestaan zelfs duurzame boomhut hotels.
 5. Respecteer de lokale normen en waarden, ook als je het er niet mee eens bent. Denk hierbij aan begroetingen, eetgewoonten, religieuze rituelen en meer. Vergeet dus niet om van je te voren goed in te lezen.
 6. Verminder je consumptie van vlees. Vlees is namelijk slecht voor het milieu. Tip: verdiep je eens in een vegetarische vakantie of een vegan vakantie.
 7. Wees zuinig met water. Er zijn veel landen waar schoon water een schaarste is. Douche dus minder lang, laat de kraan niet lopen tijdens het tandenpoetsen en hergebruik je handdoeken. 
 8. Verminder je elektriciteitsverbruik. Zet de tv bijvoorbeeld uit als je er niet naar kijkt en laat lampen niet onnodig branden.
 9. Als je toch ver weg op vakantie gaat, blijf dan langer. Je kunt beter minder vaak lang op vakantie gaan, dan vaker kort op vakantie.
 10. Reis eens buiten het hoogseizoen zodat de druk van toerisme op je vakantiebestemming beperkt blijft.
waterflessen op de grond

10 Tips om Duurzaam te Reizen Vermaak

Hoe kun je je tijdens je vakantie vermaken terwijl je alsnog rekening houdt met de 3 p’s van duurzaamheid? Hieronder volgen een aantal tips voor duurzame activiteiten op vakantie:

 1. Vermijd excursies die slecht zijn voor de natuur of voor dieren, zoals een olifantenrit. Het is beter om wilde dieren van een afstand te bewonderen, bijvoorbeeld tijdens een wildlife safari.
 2. Ga uit eten in lokale restaurants en bezoek kleinschalige winkels. Haal je koffie bijvoorbeeld bij een kleine ondernemer in plaats van bij de Starbucks.
 3. Doe eens een leuke fietstocht. Deze kunnen georganiseerd zijn, maar je kunt er natuurlijk ook zelf op uit met een fiets.
 4. Ga hiken. Dit is gezond voor zowel jezelf als het milieu. Bovendien kun je zo prachtige locaties in de natuur ontdekken.
 5. Duiken en snorkelen zijn vaak bijzondere activiteiten. Let er hier wel op de je het ecosysteem van de onderwaterwereld niet verstoort. Raak bijvoorbeeld nooit koraal aan.
 6. Plan een duurzame excursie. Met de reisapp “Withlocals” kun je bijvoorbeeld trips vinden die door de lokale bevolking aangeboden worden.
 7. Ga naar het strand of een meer om te zwemmen.
 8. Vermaak jezelf met bordspelletjes, puzzels of ander entertainment. Niks mis met een potje mens-erger-je-niet! 
 9. Kook zelf met heerlijke plaatselijke ingrediënten die je je op de lokale markt kunt halen. Let er hierbij ook op welke ingrediënten zijn seizoen zijn: deze zijn namelijk nog duurzamer.
 10. Neem een goed boek mee en kom heerlijk tot rust terwijl je leest in de natuur.
man die een boek leest in de natuur

Een Duurzame Vakantie hoeft niet Saai te zijn

Oké, verantwoord reizen kost nu eenmaal wat meer moeite dan een “gewone” vakantie. Maar lastig of saai hoeft het zeker niet te zijn. Heb je bijvoorbeeld al eens gedacht aan een prachtige wandelvakantie of een actieve fietsvakantie? Ook in ons eigen land of binnen Europa zijn talloze prachtige bestemmingen te vinden, vaak geschikt voor een leuke treinvakantie. Binnen het duurzame toerisme zijn er genoeg opties.

Duurzame Reismethodes

Naast het feit dat je je reguliere vakanties op talloze manieren kunt verduurzamen, zijn er ook diverse reismethodes die focussen op duurzame vakanties. Een voorbeeld hiervan is het eerder genoemde ecotoerisme. Maar dat is niet de enige optie voor een duurzame vakantie. Veel van deze reismethodes zijn leuk om een keer uit te proberen en kunnen unieke ervaringen bieden die je tijdens een normale vakantie misschien niet zult meemaken:

Duurzaam op Vakantie gaan?

Ben je ook geïnteresseerd geraakt in duurzaamheid? Als je algemene tips wil om duurzamer te leven, kijk dan eens op de site van duurzaam doe je zo. Meer inspiratie nodig om duurzaam op reis te gaan? Op onze website vind je duurzame reisorganisaties, talloze vakanties voor bewust reizen en meer dan genoeg inspiratie voor de meest unieke en prachtige bestemmingen.

Waar ga jij heen op ecologische vakantie? Heb je nog tips voor duurzame reizen die wij gemist hebben? Laat het ons weten in de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gdpr-image
Onze website gebruikt cookies om je de meest relevante ervaring te geven. Door deze website te gebruiken, geef je toestemming voor het gebruik van alle cookies.