Slow travel houdt in dat je langzaam reist. Je blijft lang op één plek en gaat niet kris-kras door een land om alle hotspots te bezoeken. In deze blog zetten we de voordelen van deze manier van reizen op een rijtje en leggen we uit waarom deze trend zo duurzaam is.
Inhoudsopgave
Slow travel, of op z’n Nederlands “langzaam reizen”, is eigenlijk exact wat de naam al doet vermoeden. In plaats van rondreizen door hele landen of zelfs continenten, kies je voor een bepaalde vakantiebestemming waar je tijdens je vakantie ook dicht bij in de buurt blijft. Vervolgens doe je je best om deze vakantiebestemming echt te leren kennen. Je hopt dus niet van toeristische attractie naar toeristische attractie, maar blijft juist lekker op één plek. Je doel is dus niet om zoveel mogelijk stempels in je paspoort te verzamelen, maar om je juist helemaal onder te dompelen in lokale bevolkingen, culturen, eten, muziek en meer. Authentieke ervaringen, dat is waar het allemaal om draait. Je hebt geen reisgids meer nodig die je hele reis voor je uitstippelt, want als je aan slow travel doet bepaal je zelf wat en wanneer je iets gaat doen.
Slow travel is niet alleen een manier van reizen: voor veel mensen is het een echte mindset. Jouw reis draait niet om kwantiteit, maar om kwaliteit.
In de laatste jaren is slow travel steeds meer een internationale trend geworden. Zo zijn reizen waarbij je meer dan een week op je bestemming blijft populairder dan vakanties waarbij je slechts 1 tot 3 dagen op dezelfde bestemming blijft. Maar slow travel is ook een vorm van duurzaam reizen, een trend die op zichzelf ook steeds populairder wordt. Doordat veel mensen tegenwoordig met duurzaamheid bezig zijn tijdens hun vakanties, zijn er steeds meer vakantiegangers die kiezen voor een slow travel vakantie in plaats van een minder duurzaam alternatief.
Vervoer is vaak de belangrijkste factor die een reis minder duurzaam maakt. Veel mensen denken hierbij meteen aan het vervoer om op een vakantiebestemming te komen. Dit is natuurlijk erg belangrijk. Maar ook belangrijk is om niet te vergeten dat het vervoer dat je neemt als je eenmaal op bestemming bent, ook een grote impact kan hebben. Het is natuurlijk milieuvriendelijker om dit vervoer te beperken. Nog een bijkomend voordeel voor het milieu is dat wanneer je wel reist op locatie, je met slow travel waarschijnlijk eerder een duurzame manier van vervoer kiest, zoals lopen, fietsen, de bus of trein/metro. De afstanden die je moet overbruggen zijn nu eenmaal kleiner. Als je aan slow travel doet, zou je bijvoorbeeld ook kunnen kiezen voor een elektrische autovakantie. Dan wordt het helemaal duurzaam!
Een duurzame vakantie gaat echter verder dan alleen goed zorgen voor het milieu. Jouw impact op de lokale bevolking speelt ook een grote rol. Ook hier draagt slow travel een steentje aan bij. Je leert de plaatselijke bevolking echt kennen en jouw geld eindigt vaker in de handen van lokale ondernemers in plaats van in de handen van grote partijen die aanwezig zijn op de meest toeristische attracties. Geen gek idee dus, zo’n Slow Trip.
Op vakantie gaan is voor veel mensen een moment waarop ze lekker tot rust willen komen en hun batterij even opnieuw opladen. Er even tussenuit en de stress van het dagelijks leven vergeten dus. Maar toch plannen we massaal stressvolle vakanties in waarin we zoveel mogelijk toeristische hotspots willen zien, de drukte opzoeken en in de problemen komen wanneer ons vervoer vertraging heeft. Zonde, want dit zorgt er soms voor dat we nog vermoeider van vakantie terugkeren dan we in het begin van de vakantie waren. Tijdens een slow travel vakantie bepaal je zelf het tempo en hoef je je geen zorgen te maken als alles niet volgens schema loopt.
Naast het feit dat langzaam reizen duurzaam is en voor ontspanning zorgt, hebben deze rustige reizen nog meer voordelen. We zetten ze op een rijtje:
Toegegeven, de toren van Pisa bezoeken, de Eiffeltoren beklimmen, de Big Ben van dichtbij zien of uitkijken op het Vrijheidsbeeld in New York zijn allemaal bijzondere ervaringen en er is zeker niet per se wat mis mee. Maar het nadeel aan al deze toeristische trekpleisters is dat mensen er massaal heen gaan en ongeveer hetzelfde ervaren. Omdat je slow travel niet voor deze attracties doet en rustig reist, krijg je de kans om echt authentieke ervaringen op te doen. Misschien ontdek je een plekje in de natuur waar je niet zomaar kunt komen, ontmoet je traditionele stammen, kom je erachter hoe de mensen op je vakantiebestemming echt leven of ervaar je iets heel anders. Minder reizen betekent soms meer zien. Iedere reis is uniek en de mogelijkheden zijn eindeloos!
Ook betekent slow travel in veel gevallen dat je minder geld kwijt bent dan tijdens een “gewone” vakantie. Minder vervoerskosten zijn waarschijnlijk de grootste reden van besparing, maar ook andere dingen zorgen ervoor dat er minder geld uit jouw portemonnee rolt. Sommige toeristische attracties kosten veel geld (denk bijvoorbeeld aan pretparken zoals Disneyland) en ook is (uit)eten op minder populaire locaties vaak minder duur.
Aangezien je meer tijd doorbrengt op dezelfde locatie, is de kans ook groter dat je meer tijd doorbrengt met de lokale bevolking. Je kunt je echt onderdompelen in de lokale manier van leven. Een unieke kans dus om een waardevolle band op te bouwen met de lokale mensen, maar ook met je vakantiebestemming zelf.
Het mooie aan slow travel is dat het eigenlijk overal kan! Wil je een grote stad ontdekken, een kustgebied verkennen, de bossen induiken of de sfeer van een klein dorpje ervaren? Het is allemaal mogelijk. Het belangrijkste is dat je een bestemming kiest die bij jou past. De wereld ligt aan je voeten. Je hoeft alleen nog maar te kiezen waar je slow trip heen gaat. Ontdek onze prachtige wereld op je eigen tempo.
Je slow travel reis kan dicht bij huis zijn of juist aan de andere kant van de wereld. Belangrijk is om ook te kiezen voor een duurzame manier om op je bestemming te komen. Op onze website vindt je een handig overzicht met onze duurzame reispartners. Locaties dicht bij huis kun je vaak goed bereiken met openbaar vervoer (denk aan een treinreis via NS of Interrail). Als je toch gaat vliegen, kies dan voor een duurzamere vliegmaatschappij zoals TUI, Corendon of KLM. Ook een leuk idee voor slow travel is om zelf een huisje te huren in de natuur, bijvoorbeeld via Natuurhuisje. Daarnaast is slow travel ook goed te combineren met kamperen, bijvoorbeeld tijdens een avontuurlijke vakantie waarin je gaat wildkamperen in Noorwegen.
Ook geïnteresseerd geraakt in het verduurzamen van jouw vakanties? Naast slow travel zijn er nog andere manier om een verantwoorde vakantie te beleven. Verdiep je bijvoorbeeld eens in ecotoerisme, een staycation, agrotoerisme of een vegetarische vakantie of vegan vakantie. Op onze site is meer dan genoeg inspiratie te vinden!
Wat zijn jouw ervaringen met slow travel?