windmolen in de natuur
Staycation: Voor Wanneer Gewoon al Gek Genoeg is
26 november 2021
Watervallen Kroatië: De Mooiste Watervallen van Europa
8 december 2021
Alles tonen

Noorderlicht Vakantie: Topbestemmingen voor deze Unieke Lichtshow

groen noorderlicht in de lucht boven ijsland

Het noorderlicht zien is misschien wel het meest voorkomende item op de bucketlists van reizigers. Geen wonder, want deze bijzondere lichtshow is een hele gewaarwording. Hoewel het er op foto’s al spectaculair uitziet, is de Aurora Borealis met je eigen ogen zien een compleet andere ervaring die amper in woorden uit te drukken is. Maar naar welk land moet je reizen om dit fenomeen met eigen ogen te zien? En wat is de beste periode voor het noorderlicht? In deze blog vertellen je we alles over een ideale noorderlicht vakantie.

Wat is het Noorderlicht?

Voordat we de populairste landen langsgaan om het poollicht te zien, is het handig om te weten wat het noorderlicht nou exact is. Iedereen weet natuurlijk dat het hier gaat om een kleurrijk lichtspel dat de hemel verlicht. Maar hoe ontstaat het precies?

Dit lichtverschijnsel komt voornamelijk voor rondom de polen. Om deze reden wordt het ook wel eens het “poollicht” genoemd. Het licht bevindt zich kilometers boven het land en heeft vaak een groenige gloed, maar ook andere kleuren, zoals roze en paars, kunnen voorkomen. Het noorderlicht verschijnt vanwege zonneactiviteit: geladen deeltjes die in het magnetische veld van onze planeet terechtkomen worden naar de polen getrokken en deze deeltjes worden vervolgens zichtbaar als poollicht. Naast het noorderlicht (Aurora Borealis) bestaat er dus ook nog het zuiderlicht (Aurora Australis) rondom de zuidpool. Een prachtig stukje natuurkunde dus! 

Hoe het noorderlicht er precies uitziet, is afhankelijk van diverse factoren, waaronder de hoogte van het licht boven de grond, de hoeveelheid zuurstof en stikstof in de lucht en de KP waarde (dit meet verstoringen in het geomagnetische veld). Dit betekent dus dat de aurora elke keer van vorm verandert. Het kan verschillen van stilstaande groene lichten tot een dansend spektakel met roze en paarse kleuren. Hoe het licht ook tevoorschijn komt, het is altijd bijzonder.

Waar kan ik het Noorderlicht Zien?

Nu we weten hoe dit natuurlijke fenomeen tot stand komt, is het tijd om antwoord te geven op de volgende vraag: waar is het noorderlicht te vinden? De Aurora Borealis is het best te zien ten noorden van de poolcirkel. Hoe verder je naar het noorden trekt, hoe groter de kans is dat je dit spektakel met eigen ogen kunt aanschouwen. Maar soms zijn de omstandigheden zo goed dat het noorderlicht zelfs in Nederland te zien is. Deze kans is echter vrij klein. Als je het licht echt graag zelf wil zien, is richting het noorden trekken tijdens een vakantie het beste advies. We bespreken in deze blog de volgende landen waar het noorderlicht te zien is:

 • Finland
 • Noorwegen
 • Zweden
 • IJsland
 • Schotland

Naast deze Europese landen is deze mysterieuze verschijning ook te zien in landen als Canada, Groenland en Rusland.

Tip: Voigt Travel is gespecialiseerd in reizen naar Noord-Europa om het noorderlicht te zien. Wil je je kansen zo groot mogelijk maken? Bekijk dan eens hun aanbod.

noorderlicht boven berglandschap

Wanneer kun je het Noorderlicht het Beste Zien?

Het is belangrijk om te beseffen dat er nooit een garantie is dat het noorderlicht ook daadwerkelijk aan de hemel verschijnt. Zo kun je het poollicht alleen zien als het donker is. Zonlicht is sterker dan het licht van de aurora, dus helaas is het noorderlicht overdag bekijken uitgesloten (tenzij het overdag al donker is). Reizen tijdens de middernachtzon is daarom ook niet het beste idee als je deze lichtshow wil zien. Toch kun je de kans om dit licht te zien wel zo groot mogelijk maken door de juiste bestemming te kiezen en te reizen in de periode dat de Aurora Borealis vaak voorkomt. We zetten de beste reisperiode per land op een rijtje:

 • Finland: tussen oktober en maart (grootste kans in maart)
 • Noorwegen: tussen oktober en februari
 • Zweden: tussen eind augustus en begin april
 • IJsland: tussen oktober en maart
 • Schotland: in januari of november (grotere kans in januari)

Hoewel het niet onmogelijk is om het poollicht buiten deze periodes waar te nemen, maak je statistisch gezien de grootste kans tijdens de bovenstaande periodes. Je maakt vooral tijdens de herfst- en winterperiodes een grote kans, maar op sommige locaties, zoals Finland, komt het noorderlicht in de zomer ook af en toe tevoorschijn. Met een noorderlicht kerstvakantie zit je vrijwel altijd goed. De combinatie van dit licht met sneeuw zorgt voor een waar winters sprookje.

Vakantie Noorderlicht Finland

Finland is een uitstekende keuze voor een noorderlicht vakantie. Dit land kent een relatief laag inwoneraantal, wat betekent dat er weinig lichtvervuiling is. Hierdoor is de kans op het poollicht groter. Ook kent Finland genoeg adembenemende natuur waar je prachtige foto’s van het noorderlicht kunt maken. Ondanks dat het licht ook regelmatig boven steden te zien is, is het nog bijzonderder om het te aanschouwen in een berggebied of boven een meer. Boek bijvoorbeeld een sneeuwwandeling als excursie als je een perfect plaatje wil schieten. Hoewel de aurora overal in Finland voor kan komen, is er wel één deel van Finland dat er echt uitspringt: Lapland. Dit is misschien wel de beste plek voor het noorderlicht.

Noorderlicht Lapland Vakantie

Fins Lapland is de meest noordelijke regio van Finland. Hoewel veel mensen denken dat Lapland een land is, is het eigenlijk een regio die zich uitstrekt over de noordelijke delen van Finland, Rusland, Zweden en Noorwegen. De zon gaat hier in de zomer niet onder, maar in de winter komt de zon er juist niet op. Dit maakt het dus de ideale periode om op zoek naar het noorderlicht te gaan. In Lapland bestaat er dus ook een kans dat je het noorderlicht overdag te zien krijgt. Doe je warme kleding dus maar aan en trek de natuur van Lapland in ter voet, met de auto of maak een bijzondere huskytocht: de aurora wacht op je. Tip: een thermoskan met warme koffie of thee doet wonderen.

Beste Reistijd Lapland Noorderlicht

De Aurora Borealis in Lapland zie je dus het vaakst voorbij komen in de donkere wintermaanden. Als je naar Fins Lapland afreist om het meest magische lichtspel van de natuur te bekijken, kun je je vakantie het best plannen in november, december of januari. Maar ook in de periode om deze maanden heen, vanaf ongeveer eind augustus tot en met mei, maak je kans om het poollicht te aanschouwen. Bij TUI kun je duurzame reizen vinden om het noorderlicht in Lapland te ontdekken.

noorderlicht in de natuur boven bomen in een bos

Reis naar Noorderlicht Noorwegen

Waar vind je het noorderlicht in Noorwegen? Ook voor dit land geldt: hoe verder naar het noorden je trekt, hoe groter de kans is dat je dit magische kleurenspel te zien krijgt. Populaire vakantiebestemmingen in Noorwegen zoals Oslo of Bergen zijn dus wat minder geschikt, ook al is het zeker niet onmogelijk dat je het lichtspektakel ook hier te zien krijgt. De Lofoten, een eilandengroep in het noorden van Noorwegen, zijn binnen Noorwegen mogelijk de ideale bestemming voor een noorderlicht vakantie. Extra bijzonder hier is dat je de Aurora Borealis boven de zee kunt zien. Deze weerspiegeling, waarin het lijkt alsof het poollicht zowel boven als onder je tevoorschijn is gekomen, is adembenemend. De Lofoten zijn ook een prachtige vakantiebestemming als je wil gaan wildkamperen in Noorwegen.

Citytrip Noorwegen Noorderlicht

Als je toch liever voor een grotere stad wil kiezen, is Tromsø een goede keuze. Deze stad ligt namelijk vrij hoog in het noorden van Noorwegen en valt dus ook binnen de poolcirkel. Tromsø heeft ruim 75.000 inwoners en een groot deel van deze stad is gevestigd op een eiland. Daarnaast beschikt Tromsø ook over een vliegveld, wat een vakantie daar makkelijk maakt als je besluit te gaan vliegen. Het poollicht is hier het beste te zien tussen 18 uur ‘s avonds en 2 uur ‘s nachts. Een citytrip naar het noorderlicht in Noorwegen kun je vinden via de site van de TUI via deze link.

Naast de Lofoten en Tromsø zit je ook in andere delen van Noord-Noorwegen goed.

noorderlicht in tromso noorwegen

Vakantie Zweden Noorderlicht

Wil je de Aurora Borealis in Zweden zien? Dan is Zweeds Lapland waarschijnlijk je beste optie. Bij het observatorium Aurora Sky Station in Abisko wordt zelfs de garantie gegeven dat je elke drie dagen op zijn minst één keer het noorderlicht kunt zien tijdens het juiste seizoen. Een perfecte reisbestemming dus waar je weer een item van je bucketlist af kunt strepen. Maar ook in andere noordelijke delen van Zweden kun je goed zitten. Andere bestemmingen in Zweden waar je aan zou kunnen denken zijn Kiruna, Porjus en Jukkasjärvi. Ook in Zweden is het poollicht vaak zichtbaar tussen 18 uur en 2 uur ‘s nachts. Tussen 22 en 23 uur is het licht echter vaak op zijn mooist.

rood roze noorderlicht boven bomen

Vakantie Noorderlicht IJsland

Qua natuur is IJsland een pareltje binnen Europa. Van geisers tot watervallen, vulkanische gebieden, een ijsgrot en natuurlijk ook de Aurora Borealis. In Reykjavik is het noorderlicht zelfs zo’n 280 dagen per jaar te zien. Een prima bestemming dus als je graag in een grote stad wil verblijven tijdens je vakantie, helemaal omdat Reykjavik relatief weinig lichtvervuiling kent. Desondanks is het geen slecht idee om vanaf daar verder het onbewoonde deel van IJsland in te trekken als je op het poollicht wil jagen. Hoewel het ook een magisch plaatje geeft zodra het boven een stad als Reykjavik tevoorschijn komt, zie je het noorderlicht pas in al zijn glorie wanneer je uitkijkt op de natuur. Ook helpt het dat het in IJsland echt pikdonker kan worden. Hierdoor valt het poollicht nog meer op wanneer het aan de hemel danst.

Ook voor een noorderlicht vakantie in IJsland zit je goed bij onze duurzame reispartners TUI en ANWB.

noorderlicht in ijsland

Noorderlicht in Schotland

Als laatste op ons lijstje staat Schotland. Dit is misschien niet het eerste land waar je aan denkt bij een noorderlicht vakantie, maar toch is de Aurora Borealis hier ook regelmatig te vinden. Voordeel voor ons Nederlanders is ook dat deze bestemming relatief dichtbij is. Omdat Schotland wel iets zuidelijker ligt dan de andere landen die we besproken hebben, is het wel handig om zo ver mogelijk naar het noorden af te reizen om de kans dat je het poollicht kunt spotten te vergroten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Shetlandeilanden, Caithness, Orkney, Wick of Thurso. 

groen noorderlicht boven bomen

Tips voor Succesvolle Noorderlicht Reizen

Wil je er tijdens jouw vakantie voor zorgen dat de kans zo groot mogelijk is dat je de Aurora Borealis met eigen ogen kunt aanschouwen? Hou dan onderstaande tips in je achterhoofd:

 • Let goed op de sterrenhemel. Als de sterren goed zichtbaar zijn, is de kans groter dat het noorderlicht ook zichtbaar wordt.
 • Blijf zoveel mogelijk buiten. Het poollicht kan snel verschijnen, maar ook snel weer verdwijnen.
 • Ga de natuur in. Minder luchtvervuiling betekent een grotere kans om de Aurora Borealis te zien (en deze ziet er dan ook nog spectaculairder uit).
 • Maak van je vakantie een slow travel vakantie. Langzaam reizen betekent een grotere kans om het noorderlicht te zien. Daarbij is dit ook nog eens extra duurzaam!
 • Zoek op je vakantiebestemming naar lokale tours. De locals weten vaak goed waar en wanneer het poollicht te vinden is.
 • Gebruik speciale apps die je helpen tijdens je jacht. Op deze pagina van TUI vind je een handig overzicht van deze apps.

Als je je succeskans echt zo groot mogelijk wil maken, neem dan eens een kijkje op de site van Voigt Travel. Deze partij is namelijk gespecialiseerd in reizen naar het noorden en bieden zelfs speciale noorderlicht reizen aan. Of je nou voor een korte reis naar het noorderlicht wil gaan of kiest voor een groepsreis naar het Noorwegen noorderlicht, Voigt Travel zorgt er met zijn noorderlicht experts voor dat jij jouw droom kan waarmaken. Of ontdek al onze duurzame reispartners om jouw droomvakantie te vinden.

Wanneer streep jij een noorderlicht rondreis van je bucketlist af?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gdpr-image
Onze website gebruikt cookies om je de meest relevante ervaring te geven. Door deze website te gebruiken, geef je toestemming voor het gebruik van alle cookies.