persoon op schommel palmbomen op de malediven
Slow Travel: de Voordelen van deze Rustige Reismethode
24 september 2021
fitnessspullen hardloopbaan in de zon
Fitness Vakantie – Goed voor Lichaam en Geest
8 oktober 2021
Alles tonen

Wildkamperen Noorwegen: Avontuur in de Noorweegse Natuur

wildkamperen noorwegen andenes persoon met tent

Wildkamperen is iets wat in vrij weinig landen is toegestaan. Maar in Noorwegen mag het wel onder het “allemansrecht”. In deze blog leggen we je uit wat er precies wel en niet mag, waar je op moet letten als je wil wildkamperen in Noorwegen en lichten we een aantal van de mooiste bestemmingen uit voor jouw avontuur in dit prachtige land.

Wat is Wildkamperen en het “Allemansrecht”?

Wildkamperen houdt in dat je vrijwel overal een tentje kunt openslaan en overnachten. Je hoeft dus niet per se gebruik te maken van bestaande campings om te kamperen. Hoewel wildkamperen in veel landen verboden is, zijn er een aantal landen waar dit wel mag, waaronder Noorwegen en Zweden. Dit is gebaseerd op het “allemansrecht” (dit is geen officiële wet). Wat dit inhoudt is dat je eigenlijk vrij bent om te staan en gaan waar je wil in de natuur, zolang het gaat om landschap dat niet gecultiveerd is. In Noorwegen vallen hier bergen, bossen, moerassen en kusten onder. Dit recht geldt echter niet voor land dat omheind is, oftewel privé land. Handig om te weten is dat “omheind land” niet letterlijk omheind hoeft te zijn; ook bewerkte velden en weilanden vallen hieronder.

Hoewel je dus niet letterlijk overal mag vrij kamperen in Noorwegen, zijn er nog meer dan genoeg opties om dit land op een unieke manier te ontdekken.

wildkamperen noorwegen langs het water met camper

Wildkamperen Noorwegen Regels

Voordat je met de tent naar Noorwegen gaat, is het wel belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels die gelden voor wildkamperen. Het belangrijkste is meestal om gewoon logisch na te denken wanneer je niet zeker weet of iets wel of niet mag. Hieronder zetten we alles wat je moet weten op een rijtje:

 • Zorg ervoor dat je de natuur/het landschap geen schade aanbrengt.
 • Het is niet toegestaan om langer dan 3 dagen op dezelfde plek wild te kamperen. Gelukkig is dat geen probleem, aangezien Noorwegen meer dan genoeg ruimte kent om on the move te blijven!
 • Je moet een afstand van minimaal 150 meter houden van hutten of huizen (zo zorg je niet voor overlast).
 • Wil je meer dan 2 dagen op dezelfde plaats verblijven? Dan moet je toestemming vragen aan de bezitter van het land. Berggebieden of gebieden die echt heel afgelegen zijn, vallen hier niet onder.
 • Je mag een toilet niet zomaar legen. Plaatsen waar dit wel kan, zijn duidelijk gemarkeerd.
 • Paddenstoelen, bessen en bloemen mag je vaak gewoon plukken. Let wel op dat er in de drie noordelijke provincies van Noorwegen speciale regels gelden voor bessen plukken.
 • Je mag gewoon vissen in zout water; hiervoor heb je geen vergunning nodig. Dit geldt wel alleen als het vissen voor eigen gebruik is.
 • Normaal mag je niet wildkamperen op een weiland of akkerland. In de periode van 15 oktober – 30 april mag dit echter wel, zolang de grond bevroren of bedekt met sneeuw is.

Ben je op locatie en twijfel je of iets wel of niet mag? Kijk dan of je een local kan vinden en vraag het aan hen!

Regels voor het Maken van een Kampvuur

Wanneer je een kampvuur wil maken, gelden er een aantal speciale regels. Wees je ervan bewust dat wanneer je zo’n vuurtje stookt, jij er zelf verantwoordelijk voor bent. Dit zijn de regels:

 • Je mag alleen open vuur maken in de periode van 16 september – 14 april.
 • Zorg ervoor dat je zeker weet dat je een kampvuur mag maken op de locatie waar je dat wil.
 • Maak geen kampvuur als er te veel wind is; dit voorkomt brandgevaar.
 • Gaat er iets fout? Bel dan de brandweer. Gebruik hiervoor noodnummer 110.

Ook is het belangrijk om je gezonde verstand te gebruiken. Maak bijvoorbeeld geen kampvuur als er sprake is van extreme droogte (gebruik dan bijvoorbeeld ook niet je kooktoestel). Daarnaast is het altijd handig om een manier achter de hand te houden om het kampvuur snel te doven indien nodig. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld water en zand (eventueel met een schop). De restjes van je kampvuur dienen altijd helemaal afgekoeld te zijn voordat je deze achterlaat!

kampvuur in noorwegen tijdens wildkamperen

Wildkamperen Noorwegen Gevaarlijk?

Is wildkamperen in Noorwegen veilig? Dat is natuurlijk geen onbelangrijke vraag. Hoewel deze garantie voor geen enkele vakantie gegeven kan worden, wordt vrij kamperen Noorwegen door veel mensen als een prettige en vooral veilige ervaring gezien. Dit komt onder andere omdat er relatief weinig criminaliteit is in Noorwegen. Criminaliteit die er wel is, speelt zich natuurlijk veel meer af in steden.

Ook handig is om goed op te letten wanneer je in de natuur loopt. De landschappen kunnen soms wild zijn, dus pas goed op waar je loopt. Als het donker is, ga dan nooit ver op pad en zorg ervoor dat je altijd een zaklamp of andere bron van licht op zak hebt.

Noorwegen Wildkamperen – Wilde Dieren

Een van de grootste zorgen die je misschien hebt voor je aan je wildkampeer avontuur begint, zijn wilde dieren die in de natuur voorkomen. In de Noorweegse natuur kun je onder andere bruine beren, wolven en lynxen tegenkomen. Hoewel dit in eerste instantie misschien eng kan klinken, is er gelukkig niet al te veel om je zorgen over te maken. Zo komen bruine beren eigenlijk vrijwel alleen voor in het oostelijke gedeelte van Noorwegen en zijn deze dieren schuw van mensen. Als ze een mens ruiken, blijven ze over het algemeen weg. Wolven vallen mensen vrijwel nooit aan. Let er wel op dat je niet in de buurt van een nest met jonge wolven komt. Lynxen komen bijna alleen voor in en rondom naaldbossen; ook zij houden niet zo van mensen en zullen dus niet snel bij je in de buurt komen. Bovendien zullen de meeste mensen die kiezen voor een avontuur in het Noorweegse landschap deze dieren niet tegen het lijf lopen.

Noorwegen Vrij Kamperen Vervoer

Al helemaal overtuigd om de ongerepte natuur van Noorwegen te ontdekken? Dan is het tijd om een invulling te geven aan hoe jouw vakantie er hier uit kan gaan zien. Kies je bijvoorbeeld voor wildkamperen met een caravan in Noorwegen of ga je toch liever wildkamperen in Noorwegen met een camper? Een andere optie is om te gaan wildkamperen in Noorwegen met de auto. Wil je het helemaal duurzaam maken? Bekijk dan eens of je dit kunt combineren met een elektrische auto vakantie door bijvoorbeeld ook een deel van je vakantie door te brengen in hotels met laadpalen. Het nadeel van wildkamperen in Noorwegen met de auto, camper of caravan is dat je niet zomaar van de gebaande paden kunt afwijken. Hoewel je iets meer comfort hebt, kun je helaas minder van de prachtige landschappen van dit land ontdekken.

Een uitdagende en duurzame optie is om met de trein door Noorwegen te reizen en je backpack te gebruiken voor je wildkampeer avontuur. Dit kun je doen via Interrail. Bijkomend voordeel? Je kunt de treinreizen als basis gebruiken om makkelijk en milieuvriendelijk door dit land te reizen en vanaf daar meerdere natuurgebieden bezoeken. Zo leer je Noorwegen pas echt op een bijzondere manier kennen. Bovendien ben je dan ook nog eens goed bezig met duurzaam reizen.

Wildkamperen Noorwegen Tips

Wil je ervoor zorgen dat je vakantie een echt succes wordt? We geven je een aantal tips zodat jij ultiem kunt genieten van jouw avontuur:

 • Plan niet te veel vooruit. Het is handig om een globaal idee te hebben welke landschappen je wil bezoeken, maar het leukste aan wildkamperen is dat je van tevoren niet weet wat je gaat ontdekken.
 • Tijdens wildkamperen ben je veel on the move en vaak bezig met het opzetten en afbreken van jouw kampeerplek. Vergeet echter niet om ook te genieten van de prachtige natuur en af en toe rust te pakken.
 • Spreekt wildkamperen je wel aan maar twijfel je er nog over? Je hoeft niet per se in 1 keer met beide benen het avontuur in te stappen. Combineer het bijvoorbeeld met een Natuurhuisje in de Noorweegse natuur en breng een deel van je vakantie in zo’n vakantiehuisje door.
 • Ga je wildkamperen met een auto, caravan of camper? Zorg er dan voor dat je niet met een lege accu of tank komt te zitten. Niets vervelender dan verdwalen in de middle of nowhere.
zonsopgang bergen noorwegen

Wildkampeer Paklijst – Wat Neem je Allemaal Mee?

Ook van groot belang is dat je je avontuur start met de juiste uitrusting. Zorg er dus voor dat je de volgende dingen bij je hebt:

 • Een tent om in te overnachten (inclusief alles wat je nodig hebt om een tent op te zetten, zoals haringen en een grondzeil)
 • Een warme slaapzak (het kan vrij koud worden ‘s avonds en in de nacht)
 • Een zaklamp
 • Voldoende houdbaar eten
 • Een duurzame hervulbare waterfles, zoals een Dopper of een fles van Chilly’s
 • Een stoeltje en een tafeltje
 • Een kooktoestel en/of een vuurstarter (alleen als je een kampvuur wil en mag maken; zoek dit van tevoren goed uit)
 • Persoonlijke hygiëne spullen zoals douchegel en een kampeertoilet
 • Optioneel: een schop (kan handig zijn om een kampvuur te doven)
 • Optioneel: een dekentje om het extra warm te houden zodra het afkoelt

De meeste van deze spullen zijn te vinden bij een van onze duurzame partners, zoals Decathlon of bol.com. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Mooie Plekken Wildkamperen Noorwegen

Wat zijn de mooiste plekken om te wildkamperen in Noorwegen? Het mooie aan deze manier van kamperen is dat je helemaal zelf bepaalt waar je heen wil en dat er talloze opties zijn. Zo kun je bijvoorbeeld zelf gebruik maken van Google Maps en hier een eigen locatie uitkiezen of route uitstippelen. Tip: kijk ook naar smalle paadjes. Deze leiden regelmatig naar een adembenemend uitzicht. Ondanks dat je helemaal zelf kunt bepalen waar je heen wil, lichten wij een paar van onze favoriete wildkamperen Noorwegen plekken uit:

Wildkamperen Bergen Noorwegen

Een vrij groot deel van Noorwegen bestaat uit bergen. Berglandschappen hebben altijd iets magisch. Prachtige rotsformaties met steile pieken die zorgen voor een adembenemend uitzicht. Noorwegen bevat meer dan 200 bergtoppen! Er is dus altijd wel een geschikte locatie te vinden voor je wildkampeer avontuur. Zo kun je ervoor kiezen om Galdhøpiggen, de hoogste berg van Noorwegen, te ontdekken. Maar ook bergen zoals Glittertind, Skarstind, Veslepiggen en Jervvasstind zijn ware aanraders.

Wil je echt genieten van het berglandschap van Noorwegen? Dan raden we een bezoekje aan Bergen aan, de op één na grootste stad van Noorwegen met een passende naam. Deze stad heet zo omdat hij tussen de 7 bergen ligt, ook wel bekend als de syv fjell. Als je van berglandschappen houdt, is dit een ware must om een keer te bezoeken. Je kunt deze stad gebruiken als basis of startpunt van jouw wildkampeer vakantie.

stad bergen in noorwegen

Wildkamperen Lofoten

De Lofoten zijn misschien wel onze favoriete plek in heel Scandinavië. Het gaat hier om een eilandengroep in het noorden van Noorwegen. De Lofoten bestaan uit meerdere eilanden, zoals Røst, Vestvågøy, Flakstadøya, Vågan en nog veel meer. Als je hier dus gaat wildkamperen, kun je er voor kiezen om 1 eiland te bezoeken en helemaal te leren kennen (wat lijkt op slow travel), of om te eilandhoppen en meerdere eilanden te ontdekken. Maar wat maakt dit deel van Noorwegen nou zo speciaal?

Ten eerste is vanaf deze plaats een uitstekende bestemming voor een noorderlicht vakantie. De beste maanden om de Aurora Borealis hier te zien zijn februari, maart, oktober en november. Natuurlijk komt er altijd wel een klein beetje geluk bij kijken. Maar ook als je het noorderlicht niet te zien krijgt, zijn er genoeg andere bezienswaardigheden op deze prachtige eilanden. Je kunt diverse diersoorten spotten, zoals orka’s en rendieren; je kunt ervoor kiezen om te duiken of te snorkelen, pittoreske vissersdorpjes verkennen en heerlijke fietstochten of wandelingen maken.

Een nadeel aan wildkamperen in de Lofoten is wel dat veel mensen weten hoe mooi het hier is. Daarom is het vaak ook vrij druk en zul je waarschijnlijk redelijk wat andere vakantiegangers tegenkomen. Ondanks dat zijn de Lofoten nog steeds zeker een bezoekje waard. Als je de Lofoten wil bezoeken met minder drukte, kun je het beste reizen buiten de officiële schoolvakanties/bouwvakvakantie. 

Tip: ga hier wildkamperen tussen mei en juli om te genieten van de middernachtzon. De zon gaat dan niet onder en het is dan 24 uur per dag licht. Een ontspannende natuurwandeling maken midden in de nacht terwijl het nog licht is, is een ervaring die je van je bucketlist af moet strepen. Denk er echter wel aan dat je tijdens deze periode het noorderlicht niet kunt zien.

noorderlicht noorwegen lofoten

Ook Overtuigd van Vrij Kamperen in Noorwegen?

Vergeet niet voor je vakantie om je goed in te lezen in plaatselijke regels en al een deel van je avontuur te plannen (maar laat ook wat over voor de verbeelding). Zorg ervoor dat je goed voorbereid op pad gaat door de juiste kampeerspullen aan te schaffen en vergeet vooral niet te genieten. Zo kun je zorgeloos gaan kamperen in Noorwegen met tent. Daarnaast is wildkamperen in Zweden ook toegestaan en een aanrader. Wil je wel graag de natuur ontdekken maar is wildkamperen toch niet helemaal je ding? Dan kun je ook kiezen voor een Natuurhuisje, een reguliere camping in Noorwegen of verdiep je eens in andere bijzondere natuur, zoals de watervallen van Kroatië, het de flamingo’s van Curaçao of de varkens op de Bahama’s. Op onze website vind je meer dan genoeg inspiratie voor de natuurvakantie van jouw dromen!

Ben jij ook van plan om te gaan wildkamperen in Noorwegen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gdpr-image
Onze website gebruikt cookies om je de meest relevante ervaring te geven. Door deze website te gebruiken, geef je toestemming voor het gebruik van alle cookies.